Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza wyrażenie zgody.

Logo Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Rolnictwo ekologiczne

 

Produkcja i dostarczenie produktów ekologicznych na rynek UE wraz z etykietami i logo podlega szeregowi działań składających się na określony proces, który musi zostać w pełni zrealizowany.

Podstawową zasadą rolnictwa ekologicznego jest wykorzystywanie w działalności rolniczej nasion produkowanych ekologicznie. Państwa członkowskie prowadzą internetową bazę danych w celu ułatwienia zakupu tego rodzaju materiału nasiennego. W Polsce materiał siewny gatunków wymienionych w obwieszczeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 stycznia 2013r. w sprawie wykazu roślin, których odmiany podlegają rejestracji oraz których materiał siewny może być wytwarzany, oceniany i kontrolowany (Dz. Urz. MRiRW z 2013r. poz.3) oraz nasiona lub wegetatywny materiał nasadzeniowy gatunków nieobjętych przepisami o nasiennictwie jest rejestrowany w: Wykazie materiału siewnego, nasion i wegetatywnego materiału nasadzeniowego wyprodukowanego metodami ekologicznymi zwanego dalej „Wykazem”. Wykaz jest oficjalną listą dostępnego materiału ekologicznego tworzoną na podstawie zgłoszeń od dostawców i publikowaną na stronie internetowej administrowanej przez Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Rolnicy – producenci konwencjonalnych płodów rolnych, którzy chcą produkować produkty ekologiczne, muszą przejść przynajmniej dwuletni okres przejściowy, zanim będą mogli rozpocząć produkcję rolną, którą można wprowadzić na rynek jako ekologiczną. W przypadku produkcji, w jednym gospodarstwie produktów konwencjonalnych oraz ekologicznych, obydwa rodzaje produkcji muszą być wyraźnie od siebie oddzielone. Zarówno rolnicy – producenci ekologicznych płodów rolnych, jak i ich przetwórcy muszą przez cały czas wytwarzania przestrzegać przepisów określonych w rozporządzeniach UE. Są oni poddawani kontrolom prowadzonym przez jednostki certyfikujące lub właściwe urzędy kontroli.

Odstępstwa od zasad produkcji ekologicznej w przedmiocie wydawania pozwolenia na zastosowanie w rolnictwie ekologicznym produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. d Rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z 28 czerwca 2007 r. są przewidziane w art. 12 ustawy z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym. Wydawanie pozwoleń na powyższe odstępstwa odbywa się w drodze decyzji administracyjnej na wniosek producenta ekologicznego skierowany do właściwego miejscowo wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa.

Zgłoś błąd